26 Eylül 2011 Pazartesi

İstanbul Devlet Tiyatrosu perdelerini açıyor!

İstanbul Devlet Tiyatrosu (İDT) 2011-2012 Tiyatro sezonunu 1 Ekim’de açıyor.

İDT yeni sezonda 8 sahnede, onlarca seçkin oyunu tiyatro severlerle buluşturmaya devam edecek. Ekim ayı içinde, dördü Türkiye prömiyeri olmak üzere dünya gündemini belirleyen pek çok konunun yer aldığı 6 yeni oyun seyirci karşısına çıkacak..
İktidarın keyfiliği olgusuna son derece keyifli bir eleştiri getiren AT, 2. Dünya Savaşı sonrası çağdaş sanat felsefesinin tüm tartışmalarını içinde barındıran ve soyut ekspresyonist ressam Rothko’nun atölyesinde geçen KIRMIZI, suların tükenmesiyle tuvaletlerin özelleştirilmesine karşı çıkan bir isyanı son derece eğlenceli bir dille anlatan ünlü Broadway müzikali SİDİKLİ KASABASI MÜZİKALİ, pek çokları tarafından aklı ve düşünceleriyle değil ancak Filozof Heidegger ile ilişkisi bağlamında yargılanan çağımızın en önemli kadın düşünürlerinden Hanna Arendt’in yaşamına göz atan AŞKIN SIRADANLIĞI, Ortadoğu’nun kanlı iç savaşlarında bir kadının hayatını temel alan ve bu yılki İstanbul Film Festivali’nde de filmi gösterilen ve en iyi yabancı film Oscar’ına aday gösterilen YANIK, evsizler arasında var olmaya çalışan bir kadının sevdiği adamın cesedinin peşine düştüğü ANITA’NIN AŞKI YA DA ANTIGONE NEW YORK’TA adlı oyunlar Ekim ayı prömiyerleridir.
2011-2012 Sezonu Ekim Ayı Oyunları:
AT

Caligula çok sevdiği atını Roma senatosuna konsül olarak atar. Halk Caligula’nın kararını sorgulamaya cesaret edemediği gibi, bir de at modası ortalığı kasıp kavurur. Bu oyun, Caligula’nın halkın iyiliğini hiçe sayarak sadece kendi erkine güvenerek keyfi olarak atadığı at konsül üzerinden, meclisinde katilinden, hırsızına, suçlusundan arsızına dek milletvekilleri, senatörler ve konsüller bulunduran bütün zamanların iktidarları için yazılmış müthiş bir komedi.

Yazan: Gyula Hay

Çeviren: Özdemir Nutku

Rejisör: Hakan Boyav

Reji Yardımcısı: Halil Doğan

Dekor: Sertel Çetiner

Kostüm: Nalan Alaylı

Işık: Serhat Akın

Hareket Düzeni: İhsan Bengier

Oyuncular:

Tolga Evren, Metin Beyen, Süleyman Atanısev, Özlem Güveli Türker, Zeliha Güney, Müge Arıcılar, Kaya Akarsu, İmer Özgün, Aydın Şentürk, Güneş Hayat, Sevinç Niş, Halil Doğan, Ceyhun Turgut, Nuray Çokol, İpek Şen, Eylül Ezgi Yılmaz, Tuncay Koçal, Zekeriya Karakaş, Ali Murat Altınmeşe, Berkan Bulut, Dilek Demir, Özcan Akgöz, Berkay Tulumbacı, Salih Şimşek

1-16 Ekim tarihleri arasında Üsküdar Tekel Sahnesinde, 28-30 Ekim tarihlerinde Beykoz Ahmet Mithat Efendi Kültür Merkezi’nde
KIRMIZI ( Türkiye Prömiyeri )
2. Dünya Savaşı sonrası Avrupa’nın sanattaki öncü rolünü ABD’ye kaptırmasıyla birlikte, Amerika’da ürün veren sanatçılar ve yaptıkları eserler 20. Yüzyılın 2. yarısına tam anlamıyla damga vurmuştur. Bu öyle bir dönemdir ki, Picasso bile demode sayılmakta, soyut dışavurumculuk ve diğer öncü akımlarla sanat tarihi ve felsefesi baştan aşağı sorgulanmaktadır. İşte bu dönemin en önemli sanatçılarından Rothko’nun atölyesinde asistanıyla geçen inişli çıkışlı iki yılının konu olarak seçildiği bu oyun, aynı zamanda 20. yüzyılda sanatın rolü üzerine düşünen herkesi avucunun içine alacaktır.

Yazan: John Logan

Çeviren: Eray Eserol

Rejisör: İskender Altın

Reji Asistanları: Ezgi Yentürk, Doğan Turan

Dekor ve Kostüm: Şirin Dağtekin Yenen

Işık: Enver Başar



Oyuncular:

Nihat İleri, Turan Günay

4-23 Ekim tarihleri arasında Beyoğlu Küçük Sahne’de


SİDİKLİ KASABASI MÜZİKAL
Pek çok ödül sahibi ünlü Broadway müzikali Devlet Tiyatroları sahnelerinde! Dünyanın ısınıp suların azalmasıyla birlikte, tuvalete girmenin sınırlayarak özel bir şirketin denetimine verildiği bir yerde geçer olayımız. Tuvalet parasını ödeyemeyenlerin gizemli Sidikli Kasabası’na gönderildiği, bir gidenin bir daha geri gelmediği, kimsenin birbirinin gözünün yaşına bakmadığı, tüm genel tuvaletlerin özelleştirildiği bu yere düşen bir aşk ateşi aynı zamanda süre giden sisteme karşı çıkışın da kıvılcımı olur.

Yazan: Greg Kotis

Çeviren: Barış Arman

Şarkı Sözleri Adaptasyon: Nebi Birgi

Sanat Yönetmeni: Şakir Gürzumar

Sanat Yönetmeni Yardımcısı: Galip Erdal

Rejisör: Oğuz Utku Güneş

Reji Asistanları: Sevil Tufan, Aslı Zırhlı

Dekor: Şirin Dağtekin Yenen

Kostüm: Mihriban Oran

Işık: Önder Arık

Müzik: Mark Hollmann

Dans Düzeni: Nebi Birgi

Oyuncular:

Doruk Şengün, Berfu Aydoğan, Barış Arman, Nebi Birgi, Ceren Gündoğdu, Semlin Artemiz, Efe Ünal, Taner Tunçay, Adnan Yiğit, Aslı Zırhlı, Didem Atasoy, Sevil Tufan, Derman Çinkılıç, Güniz Bilge, Ayşe Günyüz, Alper Aksoy, Beste Özgümüş, Nazlı Uğurtaş, Köksal Ünal, Hilmi Duruoğlu

13-14-15-16-20-21-27-28-29-30 Ekim tarihlerinde Küçükçekmece Cennet Kültür Merkezi’nde

AŞKIN SIRADANLIĞI ( Türkiye Prömiyeri )
Nazi Almanyası öncesi başlayan ve bir üniversitede öğrenci olan Yahudi asıllı Hanna Arendt ile felsefe profesörü Martin Heidegger arasında geçen gerçek aşkın öyküsü. Ancak bu ilişki tüm özgün fikirleri ve yaratımlarına rağmen Hanna Arendt’in hocası ve aşığı Heidegger’in gölgesinde değerlendirilmesine neden olur ve tüm hayatını etkisi altına alan bir lanete dönüşür.

Yazan: Savyon Liebrecht

Çeviren: Tarık Günersel

Rejisör: Özgür Yalım

Reji Asistanı:Saydam Yeniay, Gamze Yalım

Dekor: Behlüldane Tor

Kostüm: Nalan Alaylı

Işık: Yüksel Aymaz

Dramaturg: Derya Cumhur

Oyuncular:

Nurinisa Yıldırım, Saydam Yeniay, Deniz Elmas, Efe Tuncer

11-22 Ekim tarihleri arasında Şişli Cevahir 2 Sahnesi’nde.
YANIK ( Türkiye Prömiyeri )
Erkek egemen değerlerin hakim olduğu, savaşların yaşam biçimine dönüştüğü, işgal edilmiş topraklardan koparılmış mültecilerin kamplarda yaşamak zorunda kaldığı bir coğrafyada, çocuğundan koparılmış bir kadının diğer iki çocuğunun babaları ve ağabeylerini bulmaları için planladığı yolculuğu konu almaktadır. Böylece çocuklar geçmişlerindeki korkunç sırrı keşfederlerken, annelerinin ve genel olarak Ortadoğu coğrafyasının kan, acı, yoksulluk, cehalet ve öfkeyle yoğrulmuş hayatlarıyla yüzleşirler.

Yazan: Wajdi Mouawad

Çeviren: Cem Emüler

Rejisör: Cem Emüler

Reji Asistanı: Tansel Öngel

Dekor ve Kostüm: A. Cem Köroğlu

Işık: Akın Yılmaz

Müzik: Koray Kahraman

Dramaturg: Egemen Arslan

Oyuncular:

Emel Göksu Keleş, Fatma Öney, Murat Karasu, Iraz Yöntem, Tansel Öngel, Gökçe Erinç, Veda Yurtsever İpek, Engin Şahin, Atilla Can Çelebi, Fatih Sarı

20-30 Ekim tarihleri arasında Şişli Cevahir 1 Sahnesi’nde.
ANITA’NIN AŞKI YA DA ANTIGONE NEW YORK’TA (Türkiye Prömiyeri )
New York’un Parklarından birinde dünyanın bir çok yerinden Amerika’ya göç etmiş insanların bazıları hayatlarını sürdürmeye çalışırlar. Evsizlerin, sokaklarda yaşamanın kuralları, normal evi olan insanlarınkinden çok farklıdır, ama sokaktakiler arasında da aynı önyargılar paylaşılmaya devam eder. Bu ortamda dostluk, aşk, sadakat ve arkadaşlık başka tanımlara girer ve sınanır. İşte kaybolan bir cesedin peşinden bir maceraya atılan evsizlerin öyküsü, hem toplumsal düzeni, hem de “normal ve doğru” olanı tekrar sorguladığımız bir kara komediye dönüşür.

Yazan: Janusz Glowacki

Çeviren: Tuğrul Çetiner

Rejisör: Faik Ertener

Reji Asistanı: Özden Çiftçi

Dekor: Suar Şeylan

Kostüm: Medine Yavuz

Işık: Ayhan Güldağları

Oyuncular:

Özden Çiftçi, Mehmet Ali Kaptanlar, M. Şamil Kafkas, Ali Düşenkalkar

26-30 Ekim tarihleri arasında Üsküdar Stüdyo Sahnesinde
GEÇTİĞİMİZ SEZONDAN DEVAM EDEN OYUNLAR:
PROFESYONEL

sezonun kapalı gişe giden ve pek çok ödül toplayan oyunu, bu yıl da devam ediyor. Dünyaca ünlü Sırp yazar Duşan Kovaçevic, Yugoslavya'daki büyük dönüşümden önceki ve sonraki toplumsal-politik yaşamı, bir entellektüelin yaşam öyküsü içinde, kara-komedi türünde ve ironik bir üslupla anlatıyor. 40 yaşlarında bir edebiyat adamı, bir sekreter ve bir gizli polisin sürprizlerle dolu soluk soluğa izlenecek hikayesi.

Yazan: Dusan Kovaçeviç

Çeviren: Başar Sabuncu-Bilge Emin

Yöneten: Işıl Kasapoğlu

Dekor Tasarımı: Nurettin Özkönü

Kostüm Tasarımı: Gülümser Erigür

Işık Tasarımı: Önder Arık

Müzik:Cenap Oğuz
Oyuncular:

Bülent Emin Yarar, Yetkin Dikinciler, Gülen Çehreli, Cenap Oğuz

25-29 Ekim tarihleri arasında Şişli Cevahir 2 Sahnesi’nde.
İMPARATORLUK KURANLAR
Baba , karısı, kızı ve hizmetçisiyle yaşayan bir burjuva ailesinin yaşamının sürekli bir yükselme çabası içinde anlamsızlaşan boşluğu... Burjuva toplumunun içi boşalan değer yargıları, bireyin yalnızlığı ve kent insanının paranoyası üzerine grotesk bir Boris Vian oyunu.

Yazan: Boris Vian

Çeviren: Ayberk Erkay

Yöneten: Hakan Çimenser

Dekor Tasarımı: Işın Mumcu

Kostüm Tasarımı: Mihriban Oran

Işık Tasarımı: Akın Yılmaz

Dans Düzeni:Handan Ergiydiren
Oyuncular: Celal Kadri Kınoğlu, Mine Tüfekçioğlu, Sevinç Erol, Orhan Kurtuldu, Oya Okar, Uygar Özçelik, Serkan Abeş, Barış Akbaş

18-23 Ekim tarihleri arasında Üsküdar Tekel Sahnesinde
KENDİ KENDİNE KONUŞMAKTIR AŞ
Cezmi Ersöz’den türünü son derece iyi yansıtan bir oyun: Sevgililer gününde kız arkadaşını bekleyen bir adam, gelmeyen sevgili ve gelmiş geçmiş tüm kadınlarla hesaplaşmaya varan bir süreç… Pişmanlık duymak, gerçekten değişmekten kolay mıdır?

Yazan: Cezmi Ersöz

Yöneten: Serap Eyüboğlu

Dekor-Kostüm Tasarımı: Serpil Tezcan

Işık Tasarımı: Ayhan Güldağları

Müzik: Vedat Sakman

Oyuncular:

Kürşat Alnıaçık, İsmail Kavrakoğlu
25-30 Ekim tarihleri arasında Beyoğlu Küçük Sahne’de
BEDENSİZ KADIN(Türkiye Prömiyeri)
Ülkemizde yeni yeni tanınmaya başlayan Hırvat tiyatrosu yazarlarından Mate Matisic’in Bosna savaşının ardından kaleme aldığı ilginç bir oyun. Orta yaşlı bir fahişe, emekli bir asker ile temizlenmek istenen vicdan azapları ve korkunç savaş suçlarıyla lekelenmiş bir beden. Komedi ve dramın iç içe geçtiği oyun, Hırvat tarafından olaya bakmasına rağmen, savaşta hiçbir tarafın yeterince temiz olmadığını da gözler önüne sermektedir.

Yazar: Mate Matisic

Çeviren:Füsun Günersel

Yöneten: Kazım Akşar

Reji Asistanı:Gökçen Tongut

Dekor Tasarımı: Şirin Dağtekin Yenen

Kostüm Tasarımı: Şirin Dağtekin Yenen

Işık Tasarımı: Enver Başar

Müzik:Nurettin Özşuca

Oyuncular:

Reha Özcan, Ahenk Demir, Gilman Peremeci, Uğur Hakan Güneri, Gökalp Kulan

21-22 Ekim tarihlerinde Beykoz Ahmet Mithat Efendi Kültür Merkezi’nde
SUÇLU AVCISI SAM SMITH (Çocuk ve Gençlik Oyunu ) (8-16 Yaş )
Dünya Prömiyeri
Küçük Kat kabakulağa yakalanmış ve hastalığı henüz atlatmış dinlenmektedir.. Eline geçen bir kitap ilgisini çeker ve okumaya başlar.. Birden kitaptaki kahramanlar canlanır ve oyunun içine girerler.. Kitabın başkahramanı Sam Smith adında suçlularla mücadele eden bir araştırmacı gazetecidir. Sam ve Kat’in karşılaşmalarıyla oyun heyecanlı ve sürükleyici bir maceraya dönüşür..

Yazan :Pat Hutchins

Çeviren :Hale Kuntay

Rejisör :Elif Erdal

Dekor Tasarımı :Şirin Dağtekin

Giysi Tasarımı :Şirin Dağtekin

Işık Tasarımı :Ayhan Güldağları

Müzik :Çelik Kasapoğlu

Yönetmen Yard :Burak Karaman
Oyuncular:

Tuğba Çom, Alayça Öztürk, Hakan Dülger, Tuğba Yüksel San, Oğuz Turgutgenç, Hakan Bulut, Fırat Demir, Derya Şener, Rabia İlknur Şaşmazer, Nebi Birgi, Güneş Çağlar, Ali Okumuş, Cengiz Eşiyok, Ayşegül Bahtiyaroğlu
23 ve 30 Ekim tarihlerinde Şişli Cevahir 2 Sahnesi’nde

http://sanat.milliyet.com.tr/Sanat/HaberDetay.aspx?