12 Mart 2011 Cumartesi

Atla bisikletine, doğaya karış!

Türkiye'nin dört bir yanında, birbirinden güzel manzaralar sunan bisiklet rotaları bulunuyor.



HATAY- SAMANDAĞ

Tarihin izinde
Hatay ilinde Amik Ovası, Hatay'ın sayfiye bölgeleri, sahil kesimi gibi birçok güzel bisiklet rotası var. Antakya'ya giderseniz bisiklete binmek için her gün bir yere, güney ya da kuzey rotalarına gidebilirsiniz. Örneğin gidiş dönüş 25 kilometrelik Antakya- Harbiye-Döver yolu bisiklet için biçilmiş kaftan. Antakya merkezden tırmanışla 5 kilometrelik asfalt yoldan Harbiye'ye ulaşılıyor. Burada Harbiye Şelalesi var. Ardından 7-8 kilometre sonra Döver yoluna ulaşıldığında mükemmel bir panaromik manzara sizi bekliyor. Harbiye Şelalesi ayaklarınızın altında. Burada güzel kafelerde günbatımı izlenebilir ve Döver Köyü'ne gidilebilir. Oradan Sinanlı Aknehir'e köyleri takip edilerek Samandağ'a ulaşabilirsiniz. Ya da aynı rota bir başka günde tersten yapılabilir. Yani Antakya Samandağ arasında, anayol yerine kenarından 30 kilometre inişli çıkışlı asfalt köy yolları izlenebilir. Bir tarafınızda deniz, bir tarafınızda dağ olacak Samandağ'a ulaşınca deniz kenarında kayalıklardan açılmış uzun bir tünel olan Titus Tüneli ve kaya mezarları var.



BELGRAD ORMANI

Özel bisiklet parkuru yapıldı

İstanbul'daki Belgrad Ormanı, şehirde yaşayanlar ya da kente gelen bisiklet tutkunları için hâlâ büyük bir çekim merkezi. Orman stabilize yolları ve patikalarının yanı sıra sekiz kilometrelik özel parkuruyla da bisikletçilere geniş bir gezi alanı sunuyor. Dağ bisikletçileri için de tam bir cennet. Bisiklet kulüpleri veya bağımsız gruplar genellikle hafta sonlarında toplanarak orman içinde haritalanmış patikalarda geziyor. Ormana girip birbirine bağlı parkurları kullanarak saatlerce ana- yollara çıkmadan gezmek mümkün. Artık neredeyse İstanbul'un merkezinde kalan Belgrad Ormanı ulaşım kolaylığıyla çok tercih ediliyor. Kentin en uzak noktasından bile bir saatte ulaşılabiliyor. Özellikle piknik sezonunun bittiği şu günler ormanda yürüyüş, koşu orientering (yön bulma yarışı) gibi diğer sporları yapanların da rahat edebeleceği bir dönem. Belgrad Ormanı'nda ayrıca bisikletle yön bulma ve macera yarışları da yapılıyor. Çoğu macera yarışının en az bir etabında bisiklet kullanılıyor. Ormanın kır kahveleri ve restoranları kışın da açık.



MANAVGAT GÖLÜ - ANTALYA

Gölün çevresi 55 kilometre
Manavgat deyince akla hemen görkemli Manavgat Şelalesi geliyor. Nehrin üst bölümündeki Manavgat ve Oymapınar Baraj göllerinin manzarası da en az şelale kadar etkileyici. Çevreleri asırlık çam ormanlarıyla kaplı. Koyları, yarımadaları ve adaları göz alıcı güzellikte. Manavgat bölgesinde hem uluslararası maratonlara hem de bisiklet turizmine hitap eden 90 kilometrelik bisiklet parkuru var. Genellikle Alman turist grupları, kiralık bisikletle rehber eşliğinde geçiyor bu parkurdan. Rotada 30-40 kilometre gibi değişik uzunluklarda birbirini zaman zaman kesen yeşil, kırmızı, mavi, mor işaretli parkurlar var. Gölün etrafındaki tur 55 kilometre. Side veya Manavgat şehir merkezinden çıkılarak Romalılardan kalma Naras Köprüsü'nden Oymapınar Barajı'na çıkılıyor. Asfalt yol ya da orman yolundan gidilebiliyor. Burada Oymapınar'ın baraj setinin üzerine çıkmak güzel bir panoramik görüntü veriyor. Gölün doğusundan devam edip Akışlar Köyü'nde mola verebilirsiniz. Parkur Naras'ta tamamlanıyor.



DÜZCE - AKÇAKOCA

Fındık bahçeleri arasında
Düzce ile Akçakoca arasındaki parkuru otoban çıkışından Çilimli İlçesi'nden girerek başlatabilirsiniz. Otoyoldan ilerleyip Melen Çayı üzerindeki rafting parkurları takip ediliyor. Bu güzergâhta Esmahanım Köyü geçiliyor. Bu köyde mola verebilirsiniz. Köye kadar yaklaşık 20 kilometre. Eğer birkaç gün vaktiniz varsa köyde kalınabilir.

Ertesi gün 6-7 kilometre mesafedeki Aktaş Şelalesi'ne gidebilirsiniz. Bölgenin doğası yeşil, her yer fındık bahçesiyle kaplı. Sahile ulaşınca sola dönürlürse, sahilden geçen yol beş kilometre sonra Kocaali'ye ulaşıyor. Sağ tarafa dönerseniz, beş kilometre sonra Akçakoca'ya varılıyor. Buradan sonra araçla Kocaali tarafından İstanbul'a ya da Kandıra üzerinden Kefken ve Kerpe'ye gidebilirsiniz.



YALOVA - ARMUTLU

Samanlı Dağları'nda orman içinde 30 kilometre
Yalova Çınarcık'taki Teşvikiye Köyü'nden Armutlu Selimiye Köyü'ne kadar uzanan yaklaşık 30 kilometrelik parkur, profesyonel bisikletçilerin en çok kullandığı çalışma alanlarından. Parkurda bir yandan Marmara Denizi'ni bir yandan ormanların yeşilini görebiliyorsunuz. Zaman zaman asfalt yolda, zaman zaman toprak yolda ilerleyen rotada rampalar da var. Parkur güzergâhında, Selimiye Köyü'ne yaklaşık 5 kilometre uzaklıktaki Taz Dağı'nda kullandığı uçağın düşmesi sonucu ölen Onno Tunç adına yapılan anıtı da görebilirsiniz. Parkurun Yalova'ya uzaklığı 25 kilometre. Yalova ve Armutlu civarında yaylalar da var. Yayla yürüyüş rotalarını takip edebileceğiniz gibi orman yolundan da gidebilirsiniz. Termal tesisleri ile ünlü olan bu bölgede termal otellere de gidilebilir. Sonra Sudüşen Şelalesi'ne, ardında Armutlu'ya geçilebilir.



Bisikletçinin vazgeçilmezleri
Uzun yol bisikletçileri mutlaka sırtlarındaki çantada malzemelerini taşır. Çantada bisikletteki arızaları giderecek aletlerin yanı sıra, yağmurluk, terletmeyen yedek kıyafet bulunmalı. Bisiklet kaskı ve eldiven ayrıca pedal çevirirken etrafa dolanmayacak tayt gibi rahat kıyafetler giymelisiniz. Yüzünüze vuracak rüzgârı da hesaba katarak bir bisiklet gözlüğü almanızda yarar var. Yanınızda su ve kumanya taşımayı unutmayın.

http://yercekimi.ekolay.net/haber/2846/654444/Atla-bisikletine-dogaya-karis.aspx