27 Kasım 2010 Cumartesi

Sanatçılar İstanbul’u ve kültürlerini anlatıyor

 “Kültürel Farklılığın Renkleri” belgeseli İstanbul’un ne kadar çok çeşit barındıran bir şehir olduğunu, sanatçıların dilinden anlatıyor


Doğu Roma İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu’na yüzyıllarca başkentlik yapmış, böylece pek çok
kültürü içinde barındıran İstanbul’da yaşayan çeşitli cemaatlere mensup sanatçılar, “Kültürel Farklılığın Renkleri” adlı belgeselde tanıtılıyor.


Annie G. Pertan’ın senaryosunu yazdığı, yapımcılığını üstlendiği ve yönettiği filmde farklı kültürlerden gelen usta isimler kendi bakışlarından İstanbul’u ve bu kentin onlara nasıl ilham verdiğinden bahsediyor. Ahırkapı Roman Orkestrası,

Lolita Asil, Leonidas Asteris,

Kobra Murat, Sibel Horada, Selim Sesler, Robert Haddeler, Hayko Cepkin, İzzet Keribar, Ara Güler, Suzy Hug Levi, Erol Sarrafian, Habib Gerez gibi her biri birbirinden farklı mesleğe ve yaşam biçimine sahip isimlerin hem anılarını hem eserlerini bu belgeselde görmek mümkün.

İstanbul’da yaşayan, İstanbul’dan beslenen, İstanbul’da sanat eserlerini yaratan sanatçılar 35 saat süren söyleşilerle yansıtılırken, fonda tarihi yarımadayı ve Boğaziçi kıyıların, İstanbul’un farklı kültürlerini barındıran yerleşim yerlerini (Balat, Fener, Hasköy, Galata, Kurtuluş, Şişli, Beyoğlu) görebiliyoruz.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı etkinlikleri çerçevesinde hazırlanan, kurgusu Kopenhag ve Berlin’de yapılan belgesel,

29 Kasım Pazartesi

günü 19.00’da Pera Müzesi’nde izleyicileriyle buluşuyor. Daha sonra 2 Aralık’ta Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde,

20 Ocak’ta Sismanoglio Megaro’da (Şişmanoğlu Konağı) izlenebilecek.

http://www.milliyet.com.tr/sanatcilar-istanbul-u-ve-kulturlerini-anlatiyor/cumartesi/haberdetay/27.11.2010/1318990/default.htm

Doğa şaheseri yüzenada-güzel yurdumun bilinmeyen güzellikleri...


http://sizdensize.milliyet.com.tr/Gezi-Tatil/Doga_saheseri_yuzenada/HaberDetay/1625

izmirsehir.comDoğa şaheseri yüzenada


Solhan ilçesi Hazarşah Köyü Aksakal Göl Mezrasındaki Ada, o yörede yaşayan halk tarafından keşfedilmiştir.


Solhan ilçesi Hazarşah Köyü Aksakal Göl Mezrasındaki Ada, o yörede yaşayan halk tarafından keşfedilmiştir. Sözkonusu ada, şimdiye kadar görülmemiş bir tabiat olayına sahiptir. Bingöl-Solhan karayolunda 4.5 Km. uzaklıktadır. Yolu stabilize olup, 1.5 km'dir. Yolun asfaltlanması ve gölün ıslahı halinde yerli ve yabancı turistlerin ilgisini artıracaktır.


Bingöl'ün turizmi doğa güzelliklerine dayanır. Yüzenada da tamamen doğaldır. Göl'ün üç tarafı dağlar ve tepelerle çevrilmiş düz arazi üzerinde bulunan krater göl konumundadır. Göl'ün şimdiki alanı 300 m2' nin üzerindedir. Islahı halinde 500 m2'den fazla olur. Gölün derinliği 50 metreden fazla olduğu sanılmaktadır. Göle devamlı akıntı olduğu tespit edilmiştir. Gölün altından ve kemerlerinden giren su, gölün alt tarafından, gölden daha aşağıdan dereyi beslemektedir. Ufak ufak kaynaklar bu görüşü teyit etmektedir. Yaz ve kış aylarında su seviyesi aynı kalmaktadır. Su tatlı ve berrak olup, herhangi bir madensel tuz ihtiva etmemektedir. Balık yetiştirmek mümkündür.


Gölün ortasından hareket eden üç ada vardır. Adalar göl içinde bağımsızdır. Üstüne binildiği zaman sal gibi her tarafa ağır ağır hareket etmektedir. Adanın üzerinde 4-5 tane bodur ve dış budak ağacı mevcuttur. Çevredeki bitkiler gölün mevcut suyu ile beslenmektedir. Ada üzerinde bulunan ot kökleri sarılıcı olması nedeniyle toprak tamamen bitki kökleri ile kaynamış ve yapışmış durumdadır. Ayrıca gölün ortasında bulunan adanın yapısı incelendiğinde çayır, ayrık ot ve suda yetişen çeşitli bitkilerin ada üzerinde mevcut olduğu görülmektedir. Gölün çevresinde de çeşitli bitkilere rastlamak mümkündür. Yeşil alanın dışında kalan arazi gölden çok yüksektir. Çevresi meşe ve yeşil alan ile kaplıdır.
http://sizdensize.milliyet.com.tr/Gezi-Tatil/Doga_saheseri_yuzenada/HaberDetay/1625