14 Temmuz 2011 Perşembe

.Şeffaflık-(12 mayıs-31 Temmuz 2011 .Balat Camhanede)


Istanbul’un kültür ve sanat gündemine taze bir nefes olan Balat’ın Camhane’si 12 Mayıs – 31 Temmuz 2011 tarihlerinde dikkat çeken bir projeyi ağırlamaya hazırlanıyor. İsmi “Şeffaflık” olan bu ortak sergide dünyaca ünlü cam sanatçıları Türkiye’den Yasemin Aslan Bakiri ve Kıbrıs doğumlu Yorgos Papadopoulos yüzyıllardır içiçe geçmiş bir tarih ile birbirlerini etkilemiş Yunan ve Türk kültürlerinden bir “kardeslik, koruma ve uzlaşma” öyküsü anlatıyorlar, camı kullanarak. “Koruma”yı ortak bir tema alan ve camın özünde barındırdığı çelişkilerle – kırılganlık ve güç, opaklık ve şeffaflık – oynayarak, Papadopoulos’un eserleri nazar boncuğu ve Meryem Ana’yı, Aslan Bakiri’nin eserleri ise koruyucu kalkanları ve bağışlayıcı, renkleri ile büyüleyici kaftanları işliyor.

Istanbul'un en eski ve tarihteki çok kültürlü semtlerinden biri olan Balat'ta restorasyonu yapılarak günümüze kazandırılan Camhane'de ağırlanacak olan “Şeffaflık”, güçlü bir uzlaşma mesajı veriyor. Her iki sanatçı da, sınırların ve ulusal kimliğin ötesinde, Türk ve Yunan halkları tarafından paylaşılan kültürel sembolleri kullanarak, ortak tarihi ve anlamı keşif yolculuğuna davet ediyorlar bizleri.

Çok özel bir yapı olan Camhane’nin ilk gününden itibaren tüm oluşum aşamaları bizzat yürütmüş ve halen Direktörlüğünü yapan Cam Sanatçısı ve Öğretim Görevlisi Yasemin Aslan Bakiri camın hassas, kırılgan ve bir o kadar da eşsiz güzelliği yeni mucizelere sebep olsun istemiş. Öznesi dostluk-kardeşlik, koruma, malzemesi cam olunca çok hassas bir denge tutturması gerektiğini düşünerek üçüncü bir gözden destek almaya karar vermiş ve cam sanatının anlatım dilini Küratör Işık Gençoğlu’na emanet etmiş.

Yasemin Aslan Bakiri projeyle ilgili olarak “Şeffaflık” ile karşılastığımda çok heyecanlandım çünkü sanat söylemek istediğim herşeyin tercümanı olacaktı. Cama dair tüm olasılıklar ellerimden dökülecek, tüm bilgim ve tecrübem konuşabileceğim renkli bir lisana dönüşecekti. Benzerlikler ve dengesizlikler arasındaki güçlü bir kırılganlık olan cam, dengeyi yeniden kuracak.” diyor ve ekliyor “ve sanatımız aracılığıyla biz birbirimizi anlayacağız.”

Camhane’nin Uluslararası ilk sergisi olma özelliği de taşıyan “Şeffaflık” dünyaca tanınan iki önemli Cam Sanatçısını: Yasemin Aslan Bakiri ve George Papadopoulos’yu barış-dostluk-kardeşlik ilkeleri altında, İstanbul’un yüce gönlü içinde sizlerle buluşturuyor.

 http://www.issanat.com.tr/tr/etkinlik/nerede-ne-var-sergi/20110512/seffaflik/