2 Haziran 2011 Perşembe

''Karikatür Oscarları'' Sahiplerini Buldu


Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde toplanan 28'inci Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması Seçici Kurulu İngiliz Ross Thomson'un karikatürünü birinci seçti.Yaklaşık sekiz saat süren ve jürinin seçimde zorlandığı yarışmada ikinciliği İsrailli İlya Katz, üçüncülüğü ise Alman Werner Rollow kazandı. Uluslararası jüri üyeleri yarışmaya katılan ünlü karikatüristlerin bu yıl politika ve karamsar çizgilerden çok neşeli, eğlenceli ancak çevre, doğa ve insana duyarlı hoş karikatürlerle sorunlarını yansıttıkları konusunda fikir birliğine vardı.
Bodrum’da Işıl Club Milta Tatil Köyü’nde dün yapılan toplantıda 28’inci Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması Seçici Kurulu’ndaki uluslararası jüri, 79 ülkeden katılan 885 sanatçının 2 bin 729 karikatürü arasından seçilen 37 ülkeden 118 sanatçının 138 serbest konulu eserini değerlendirmeye aldı. Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı ve Genel Müdür Yardımcısı Gündüz Alpman’ın da katıldığı toplantıda jüri başkanlığını İngiliz Ralph İdris Steadman yaptı.
Karikatürist Ercan Akyol, Steve Bell (İngiltere), Latif Demirci, Selçuk Demirel, Mohamed Effat Abdelazim İsmail (Mısır), Maira Kalman (ABD), Rick Meyerowitz (ABD), Tan Oral, Hideo Takeda’dan (Japonya) oluşan jüri ise birinciyi seçmek için yaklaşık sekiz saat çalıştı. Yapılan puanlamada finale kalan 15 eser arasından birinciyi seçmek çok zor oldu. Geç saatlere kadar süren çalışmanın ardından, birinciliği İngiliz karikatürist Ross Thomson, ikinciliği İsrailli İlya Katz ve üçüncülüğü Alman Werner Rollow kazandı. Thomson karikatüründe, Afrika kıtasından gelen tıka basa dolu bir tekneyle Ege ve Akdeniz sahillerine gelen göçmenleri çizdi.
Yarışmanın birincisi: İngiliz karikatürist Ross Thomson
Seçici Kurul ayrıca Nadia Aghabeigi (İran), Sava Babic (Sırbistan), Razvan Tenie Bradean (Romanya), Jerzy Gluszek (Polonya), Jozef Gruspier (Slovakya), Moacir Knorr Gutterres (Brezilya), Victor Kudin (Ukrayna), Pol Leurs ( Lüksemburg), Angel Ramiro Zapata Mora (Kolombiya), Listes Nikola (Hırvatistan), Oton Anton Reisinger (Hırvatistan) ve Reiner Schwalme’yi (Almanya) Başarı Ödülü’ne değer gördü.
GENİŞ KONULU YELPAZE

Yarışmada sonuçların açıklanmasından sonra DHA muhabirine açıklamada bulunan Milliyet Gazetesi Açık Pencere karikatüristi Ercan Akyol, daha önceki yıllarda yarışmaya katılan karikatürlerin büyük bir bölümünün genellikle savaş, halkların dramı ve oligarşik yapılar üzerine olduğunu hatırlattı. Akyol, şunları söyledi:
"Ancak bu yıl yarışmaya katılan karikatürler daha geniş konulu bir yelpazeye sahipti. Örneğin sosyal iletişim ve teknolojik aletlerin üzerine yoğunlaşan, dünyanın daha çok karmaşık bir düzen hal aldığını belirten çizgiler çoğunluktaydı. Bu nedenle Aydın Doğan Karikatür Yarışması, dünyadaki en karizmatik yarışmalardan biri durumuna geldi. Karikatürler nitelik açısından çok zengin, desen yönü sağlam ve çok zekice yapılan eserlerdi.
Bu nedenle jüri üyeleri olarak seçimde gerçekten çok zorlandık. Beğenilen eserlerin kalitesi, güzelliği birbirine çok yakındı. Bu nedenle bence yarışmada dereceye giren eserlerden çok, bu yarışmanın niteliğinin kalitesinin çok çok yükseklere çıkması ve artması çok daha önemli."




Yarışmanın ikincisi: İsrailli karikatürist İlya Katz
POLİTİK DOZAJI DÜŞÜKTÜ

Jüri üyesi Selçuk Demirel de "Çok farklı ve değişik konuların ele alındığı karikatürlerin bu yıl politik dozajı çok daha düşüktü. Neşeli ve keyifli karikatürler karamsarlıktan ve umutsuzluktan çok daha fazla eğlendiriciydi. Bu tür yarışmalar genç karikatüristleri yönlendirdiği gibi uluslararası birçok ustayı da bir araya getirmesi açısından çok önemli" dedi.

Japonların dünyaca ünlü karikatüristi Hideo Takeda da birçok uluslararası jüride üyelik yaptığını belirtti. Takeda, "Ancak bu kez eserlerin birbirinden güzel, kaliteli ve dünyanın dört bir yanındaki sorunları bu kadar başarılı bir şekilde anlatması nedeniyle seçimde çok zorlandım. Bana göre hepsi birinciydi. Katılan eserlerin kalitesi, karikatüristlerin ustalığı yarışmanın önemini bir kat daha arttırıyor" diye konuştu.



 
Yarışmanın üçüncüsü: Alman karikatürist Warner Rollov
28 YILDA 63 BİN KARİKATÜR DEĞERLENDİRİLDİ

Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı da karikatür yarışmasının başladığı günden bu yana Türkiye’de ve dünyada karikatürün duayeni sayılan sanatçıların jüri üyesi olarak katıldığı yarışmada, ustaların bir kez daha en iyi eserleri seçtiğini belirtti.
Fetvacı, "Finale kalan 15 eser arasından en iyiyi seçmek gerçekten çok zor oldu. Jüri üyelerinin puanlaması sonucu, birbirine yakın puanlar ilk üç dereceye girebilmek için kıyasıya mücadele etti. Eserlerin kalitesi, yarışmaya katılan sanatçıların ilgisi ve jüri üyeleri, 28 yıldır sürdürdüğümüz ve uluslararası bir sanat geleneği haline gelen yarışmada gelinen noktanın görülmesi açısından önemli. Önümüzdeki yıllarda dünyanın birçok yerinde genç, profesyonel, yaşadıkları ülkenin sorunlarını, olaylarını, neşelerini yansıtmak isteen tüm karikatüristlere yarışmamız açık olacak" dedi.
Fetvacı, yarışmada birincilik ödülünü alan sanatçıya 8 bin, ikincilik ödülü kazanan sanatçıya 5 bin, üçüncülük ödülü kazanan sanatçıya 3 bin 500 ve Başarı Ödülü alan 12 sanatçıya da 500’er dolar verileceğini söyledi. Dereceye giren tüm sanatçılara ayrıca başarılarını simgeleyen heykel ve ödül beratları 18 Ekim 2011’de İstanbul’da düzenlenecek törenle verilecek. Yarışmada ödül kazanan 15 karikatür, 1-10 Haziran 2011 tarihleri arasında Milta Bodrum Marina Osmanlı Tersanesi Kaymakamlık Sanat Galerisi’nde sergilenecek.
Yaşar Anter/ radikal.com.tr