1 Temmuz 2010 Perşembe

Gelincikler ressamı; "Hikmet Çetinkaya-Şiirsel ve Hüzünlü Tinselliğin Coşkulu ve Tutkulu Fırça Darbelerindeki Sessiz Çığlığı http://www.hikmetcetinkaya.com .

HİKMET ÇETİNKAYA-Şiirsel ve Hüzünlü Tinselliğin Coşkulu ve Tutkulu Fırça Darbelerindeki Sessiz Çığlığı


"Siyah gecelere ekilen kırmızıda büyüyen gelincikler"



 1958yılında Konya Hasanşeyh`te doğdu. Orta ve lise eğitimini Denizli`de tamamladı. 1982 yılında Ankara Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi-Resim Bölümünden mezun oldu. Resim eğitimi yöntemleri konusunda yurtdışında araştırmalarda bulunarak, kendi ismini taşıyan resim atölyesini ve daha sonra Çetinkaya Sanat Galerisi ile Galeri Hera`yı kurdu.




Karayolları Genel Müdürlüğü, DSİ Genel Müdürlüğü, Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı, Hava Lojistik Komutanlığı gibi kurum ve kuruluşlarda resim atölyesi kurulmasına öncülük yapmış,resim dersleri vermiş ve sanat danışmanlığı yapmıştır..



2001 yılında İsveç Stokholm Uluslararası Dünya Sanat Fuarına davetli olarak katıldı. Yurtiçinde başta İstanbul ve Ankara olmak üzere uluslararası düzeyde birçok sanat fuarı etkinliklerine katıldı. 9`u yurtdışında, toplam 51 kişisel sergi açtı ve 400`den fazla karma etkinliğe katıldı.

Resim çalışmalarına 2002 yılında Paris`te açtığı resim atölyesinde devam eden Çetinkaya, Arc-En-Ciel Maison D`art Paris adında bir resim galerisi açtı. Çalışmalarına Ankara ve Paris`teki atölyelerinde devam eden sanatçı Uluslararası Plastik Sanatçıları Derneği üyesidir.



2006 yılında 45 Türk sanatçısıyla Türkiye`yi temsilen Paris-UNESCO`da sergi organizasyonu yaparak iç ve dış basında Türk sanatının ve sanatçısının tanıtımına katkıda bulunmuştur. Bir çok sanatçı dostuyla; 3 kez Paris te olmak üzere, Atina, Moskova ve Kıbrıs ve Yunan adalarında (Patmos, Girit, Santorini, Mikanos) "Anadoludan Esintiler" adı altında sergi etkinlikleri yaparak, bu sergileri geleneksel hale getirme çabası içerisindedir.



Çetinkaya, sanat anlayışını şöyle açıklıyor;



"Resim serüvenim boyunca kuvvetli duygularla güçlü bir ayakta durma isteğiyle yaşadım ve bunu keyifle en umutsuz koşullarda bile bitmeyen heyecanım ve sevincimle tuvallerime yansıttım. Her resmimi yüreğimi içine koyarak yaptım. Resim kendi içinde bir dildir. Ressamın fırçası ile renkleri bir araya geldiğinde, bu "ressam" ın kendi dilinde söylenmiş bir sözü olarak tuvale yansır. Resimlerimde yıllarca çizginin, renk kullanımının nasıl farklı yorumlarla ortaya çıktğını gördüm. Şimdi ise yeni ve farklı bir resimsel tatla tanışıyorum."



Sanatçıya, Kavaklıdere Rotary Klübü tarafından 2006-2007 döneminde yılın meslek başarı ödülü verilmiştir.