5 Mayıs 2010 Çarşamba

Lezzetlerin sırrı bu soslarda gizli! sizlerle mahmure.com da görüp beğendiğim sosları paylaşmak istedim...








http://www.ekolay.net/kadin/FotohaberDetail.asp?kid=33&id=18476de gördüğüm bu güzel ve nefis sosları sizlerlede paylaşmak istedim...


Lezzetlerin sırrı bu soslarda gizli!

Bir tabak yemeğin içinde en önemli tamamlayıcılardan birisi sosudur. Sos, hem görünüş, hem de lezzet yönünden yemeği eksiksiz bir bütün haline getirir.






Dünyanın her yerinde sos yapımı mutfağın en ince ve en itina isteyen işidir. Türk mutfağının temelinde soslar hemen hemen yok gibidir. Klasik Fransız mutfağında veya Batı mutfağında ise yemek ve sosu ayrı ayrı hazırlanır. Çeşitli etkileşimler sonucunda artık mutfak kültürümüzün içine soslar yerleşmiştir. Marketlerde hazır sosları şık ambalajlarıyla bulmak da mümkündür.

İşte farklı lezzetler hazırlarken faydalanabileceğiniz pratik 7 sos tarifi...


Beşamel Sos

Malzemeler:

30 g (1/2 çorba kaşığı) tereyağı

30 g (2 çorba kaşığı) un

0.5 litre süt

Tuz ve karabiber

Yapılışı: Tereyağını parçalara ayırıp tencereye koyun ve altını yakın. Tereyağı eriyince unu üzerine serpiştirin. 5 dakika sonra, soğuk sütü, tuz ve karabiberi ilave edin ve 15 dakika kısık ateşte pişirin.

Napoliten Sos
Malzemeler:

3/4 su bardağı domates salçası

1/2 çorba kaşığı toz şeker

1/4 kahve fincanı un

3 su bardağı et suyu

100 gr margarin

2 baş soğan

Tuz

Yapılışı: Soğanı ince ince doğrayın, yağ ve yeterli miktarda tuz ile birlikte tencereye koyup, orta ateşte soğanlar iyice pembeleşinceye dek kavurun. Sonra un ilave edin ve 3-4 dakika unla birlikte karıştırıp, kavurduktan sonra et suyunu ekleyin. Tencerenin kapağını örtüp yarım saat kadar pişirin. Pişince, süzgeçten geçirin ve soğan posasını atın. Süzdüğünüz malzemeyi şekerle birlikte boza kıvamına gelinceye dek, tencerenin kapağını kapatmadan kaynatın. Karışım kıvama geldiğinde domates salçasını ilave edin, bir defa karıştırın ve ateşten alın.

Bearnez Sos

Malzemeler:

10 gr (1 çorba k.) doğranmış soğan

6 adet dövülmüş tane karabiber

1 çay kaşığı tarhun veya 1/3 çay kaşığı kuru tarhun

1 çorba kaşığı tarhun ve sirke

3 yumurta sarısı

200 gr margarin

1 çorba kaşığı maydanoz (ince kıyılmış)

Yapılışı: Soğan, tane karabiber, tarhun ve sirkeyi bir tencereye koyun. Hafif ateşte, yaklaşık 1 çorba kaşığı kalıncaya kadar çektirin. Tencereyi ateşten alıp, soğumaya bırakın. Karışım ılınınca, tenceredeki malzemeye yumurta sarılarını da katıp, benmaride telle sürekli çırparak ya da tahta spatulayla sürekli karıştırarak, koyulaşıp krema kıvamını alıncaya kadar pişirin. Tencereyi ateşten alıp, bir kenarda ılınmaya bırakın.

Tarator Sos

Malzemeler:

1 su bardağı ceviz

4 diş sarımsak

1 demet maydanoz

1 adet limonun suyu

Yeterince tuz

Yapılışı: Sarımsakları, tuzu ve cevizleri bir havanda dövelim. Hazırladığımız malzemeye limon suyunu ve ince kıydığımız maydanozu katarak iyice karıştıralım. Dilediğimiz yerde kullanalım.

Bolonez Sos

Malzemeler:

100 gram margarin

250 gram yağsız dana kıyması

20 gram rendelenmiş soğan

1 diş ince kıyılmış sarımsak

400 gram rendelenmiş domates

4 adet ince dilimlenmiş çarliston biber

½ çorba kaşığı tuz

1 adet defne yaprağı

45 ml domates sosu

Yapılışı: Margarini bir tavada kızdırın. Yağ kızınca kıymayı ilave edip rendelenmiş soğan ve sarımsağı ekleyip 5 dk sürekli karıştırarak kavurun. Domates ve çarliston biberleride katarak bir taşım kaynatın. Ateşi kısın, 15 dk daha pişirip, içine tuz, karabiber ve defne yaprağı ilave edin. Önceden hazırlanan domates sosunu katın. Kısık ateşte oldukça koyu kıvamlı bir sos elde edinceye kadar pişirip ateşten alın. Artık servise hazır...

Hollandez Sos

Malzemeler:

10 adet ezilmiş tane karabiber

1 çorba kaşığı ince kıyılmış soğan

1 kahve fincanı sirke

2 çorba kaşığı su

4 yumurta sarısı

500 gr eritilmiş suyu alınmış tereyağı

¼ tatlı kaşığı tuz

½ limonun suyu

Yapılışı: Soğanı, karabiberi ve sirkeyi ağır ateşte, sirke dibinde az bir miktar kalıncaya kadar kaynatın. İlk sıcaklığı geçince içine su, tuz, limon suyu ve yumurta sarısını ekleyin. Çırpma teli ile dikkatlice ve devamlı karıştırın; yumurta iyice kabarıp koyulaşmalı ama pişmemelidir.

Yumurta parçaları top top kalmalı, kaybolmamalıdır. Sonra tereyağını ip gibi akıtarak yumurtaya karıştırın, yedirin. İnce süzgeçten geçirip kullanın. Sos kesilirse bir kapta biraz suya azar azar yedirin. Sos çok koyulaşmasın, sonra kesilir. Yağ ılık olmalıdır, soğuk olursa sos kesilir. Ayrıca ılık yerde korunmalıdır yoksa sos kesilebilir.


Bourguignon Sos

Malzemeler:

1 tatlı kaşığı margarin

1 küçük ince doğranmış soğan

2 dal maydanoz

¼ defne yaprağı

10 adet tane karabiber

1 çay kaşığı kekik

1 çorba kaşığı tereyağ

1 çorba kaşığı un

75 cl. Burgunyon şarap

Yapılışı: Margarini, soğanı, karabiberi, defne yaprağını ve kekiği küçük bir kaba koyup orta ateşte 2-3 dakika sote yapıp, şarabı ekleyin. Ağır ağır kaynatın ve şarabın yarısını çektirin.

2 yorum:

  1. ohhh vallahi hepsi birbirinden güzel ve iştah açıcı ama senin yaptıkların bunlardan daha güzel.bekliyoruz.sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. rejimdeki adama da yapılmazki şimdi bu :)
    Ama bence sos yemeği tamamlayan en önemli unsurlardan biri. Hollandez sosu da merak ediyordum iyi oldu.

    YanıtlaSil